Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΝΕΤ101.9 (ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ)

Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής μίλησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου  στο Radio NET 101,9  και στα Χρώματα Μεσημεριού για το ορατόριο «Φυλάττειν Θερμοπύλας» που θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 11 Οκτωβρίου σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με συμβολική είσοδο 5 ευρώ!
Σας μεταφέρουμε κάποια αποσπάσματα ενώ στο τέλος του άρθρου μπορείτε να ακούσετε όλα όσα είπε στο Radio NET.
» Ο λαός το Φυλάττειν  Θερμοπύλας θα το” λεγε με δικά του λόγια να’χουμε το νου μας. Γιατί πάντα οι σειρήνες γυροφέρνουνε κι αν δεν έχεις το νου σου μπορεί εύκολα να χάσεις  την υπόληψή σου, την αξιοπρέπεια σου, να χάσεις το θάρρος σου, την υπομονή σου, να χάσεις τα πάντα.
Οι Θερμοπύλες είναι ένα σύμβολο για όσους ενώ γνωρίζουν τις δυσκολίες της ζωής στην προκείμενη περίπτωση , αντιλαμβάνονται και επιθυμούν και προσπαθούν να αντισταθούν για να διατηρήσουν την ανθρωπινή τους υπόσταση  ανέπαφη από αυτές τις σειρήνες.  
κατά συνέπεια ο τίτλος που έδωσε ο Γιάννης Νεγρεπόντης στο ποίημά του Φυλάττειν  Θερμοπύλας  είναι πάντα επίκαιρος και ανέπαφος από το χρόνο.
Η ζωή μας ολόκληρη είναι ένας διαρκής αγώνας , όχι τόσο να επιβιώσουμε υλικά, αυτά που στερείται με αποτέλεσμα να στερείται και το φαγητό του , είναι όλα τα άλλα. Του στερούνε το δικαίωμα΄του να ζήσει και αυτός πρέπει να” ναι ο στόχος, να κατακτήσουμε την ψυχή μας, την αξιοπρέπεια μας, την τιμή μας και την ελευθερία μας. Αν εξασφαλίσουμε αυτά τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα . Το υλικό στοιχείο του φαγητού θα είναι αποτέλεσμα. Θα” ναι ένας καλύτερος κόσμος. Αν κανείς βασιστεί και στοχεύσει στις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη με το διπλανό μας , η αξιοπρέπεια μας, η ελευθερία μας, η προάσπιση της δημοκρατίας, όλες αυτές οι αξίες που έχουν κρατήσει τον άνθρωπο στο επίπεδο της ανθρωπιάς του κι όχι στο επίπεδο  ζώου.
Η τέχνη ποτέ δεν δίνει λύσεις για το τι θα κάνει ο καθένας. Απλώς του θυμίζει και προσπαθεί να  κρατήσει τον ψυχισμό του όρθιο να σκεφτεί και να αποφασίσει. Υπενθυμίζει μερικές ανθρώπινες αξίες και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο μήπως καταφέρει και του δεγείρει την ανθρωπινή του πλευρά, την προσπάθεια της ομορφιάς γενικότερα. Ομορφιά είναι να μπορέσεις να είσαι με τον διπλανό σου σε σύμπνοια, να μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαθά της ζωής σου που δεν είναι μόνο τα υλικά αλλά είναι και όλες οι πνευματικές αξίες που ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη.
Εξήγησε γιατί  έχει αφιερώσει την αυριανή εκδήλωση   στον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης  αναφέρθηκε στην Δημοτική Χορωδία Λαμίας  ως το χρυσάφι της πόλης μας που της  είχε απονείμει ο ίδιος το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε πολλές χορωδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου