Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (1922-2011)

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1922. Το 1935 η οικογένειά του μετακόμισε μόνιμα στην Νίκαια. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου κρατήθηκε μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Μετά την επιστροφή του παρακολούθησε πολλές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» δήλωνε ο ίδιος.
Το πρώτο του θεατρικό έργο του ήταν «Ο Χορός πάνω στα στάχυα», ενώ ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι τα εξής: «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός» και «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα».
Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και ανέβηκαν σε σκηνές σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο του, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανέβηκε στο Workshop Theatre του Λονδίνου.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, στίχους, που μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Κατά καιρούς συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Για ένα διάστημα διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν, ενώ υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, ανάμεσά τους η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου και τα Κορίτσια στον Ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη,
ΠΗΓΗ: in.gr



ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΕΙΧΕ ΚΑΛΕΣΕΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ( Μ.Ο. ΛΑΜΙΑΣ ΟΡΦΕΥΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ), ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '70 ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ, ΤΟΤΕ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ, ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΑΜΕ. ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ, ΓΛΥΚΥΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου