Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Η χορωδιακή μουσική έχει μεγάλη παράδοση στη Λαμία, η οποία ξεκινάει από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Αποκορύφωμά της τα χρόνια γύρω στο 1960, όταν η Δημοτική Χορωδία Λαμίας, με Μαέστρο τον Αλέξανδρο Αινιάν, φθάνει σε αξιοζήλευτα επίπεδα και πέραν του Ελληνικού χώρου (Β΄ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Αρέτσο της Ιταλίας). Μικρό δείγμα της υψηλής ποιότητάς της αποτελεί ο δίσκος «ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΥΜΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ» (1960).
Το 1969, μετά από ένα διάστημα αδράνειας και με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Γεώργιο Χουλιάρα, ξαναρχίζει τη δραστηριότητά της ως χορωδία του Μουσικού Ομίλου Λαμίας "ΟΡΦΕΥΣ". Στη συνέχεια, με το ίδιο σχήμα και κάποια νέα μέλη, αναλαμβάνει Μαέστρος ο Ευθύμιος Τζοβανάκης (1977), με τον οποίο πραγματοποιεί πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και μια δισκογραφική δουλειά: "Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ" (1982) σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μελοποίηση Δημήτρη Λάγιου με σολίστ τους Νταλάρα, Δημητράτο και Ελένη Βιτάλη.
Η χορωδία συμμετείχε σε πολλές συναυλίες του έργου, καθώς και άλλων έργων του συνθέτη που πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία, στην Πάτρα και στο θέατρο του Λυκαβηττού και αλλού με σολιστ τους παραπάνω τραγουδιστές συν τη Σ. Μπέλλου και τον Α.Καλογιάννη.
Στη συνέχεια, αναλαμβάνει Μαέστρος του Μουσικού Ομίλου Λαμίας "ΟΡΦΕΥΣ" ο αείμνηστος Κων/νος Ριζοκώστας, με τον οποίο η χορωδία πραγματοποιεί, με επιτυχία, πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία) και μια δισκογραφική δουλειά: "ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ" του Δημήτρη Παπαποστόλου, με συμμετοχή και άλλων χορωδιών. Συναυλίες του έργου πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία, στην Τρίπολη και Καλαμάτα.
Τα μέλη της χορωδίας "ΟΡΦΕΥΣ" το 1987 αποτελούν τη βάση για την ίδρυση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ, με Μαέστρους τους: Γιώργο Παππά, Κων/νο Ριζοκώστα και Γιώργο Χουλιάρα. Η χορωδία συνεχίζει με επιτυχία τη δραστηριότητά της με πλούσιο ρεπερτόριο από ξένα και ελληνικά τραγούδια και πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα.
Από το 1997 έως και σήμερα η "ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ" υπό τη διεύθυνση του εκλεκτού Μαέστρου ΗΛΙΑ ΕΡΖΕΝΗ (ο οποίος διευθύνει και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας) έχει φθάσει σε ένα ικανοποιητικό, ποιοτικά, επίπεδο, ερμηνεύοντας έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών (Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Verdi, Rachmaninov κ.α.), μόνη της ή και με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας, με την οποία πραγματοποιεί την ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στην πόλη μας. Κάθε χρόνο συμμετέχει σε πολλές συναυλίες και χορωδιακές συναντήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενώ κατά τα έτη 2005 και 2006 εμφανίστηκε στην Κύπρο και την Πολωνία. Από το 2000 οργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Χορωδιών της Λαμίας, στο οποίο έχουν εμφανιστεί πολλές χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου