Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ IN.GR.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΓΚΛΟΥΚ: "ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ".

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 24-6 Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ. ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΒΙ.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΖΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ) ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ -ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ- Η ΗΧΩ

Η χορωδία σε συναυλία στο Ηρώδειο
Η ΧΟΡΩΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 1959. ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ 1960 ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΕΤΣΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΜΩΣ, ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ, ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑ, ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ, ΣΕ ΜΠΟΜΠΙΝΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΧΟΡΩΔΟ ΘΕΜΗ ΡΟΔΙΤΗ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ, ΑΥΤΟ, ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ (ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΘΕ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΑΜΙΩΤΗ.
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΙΝΙΑΝ "Η ΗΧΩ". ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η (παλαι ποτε) Συμφωνική Ορχήστρα Λαμίας στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Ερζένη (Μάιος 1998)
21η ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΑΣ ΤΗ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ "ΚΛΑΣΣΙΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ 1. ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ 2. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΥ, ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ.
L. v. BEETHOVEN, ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡ. 113, "ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ". ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ...(ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ 1811).
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΚΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ...


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ". ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ WACLAW SΖAMOTUL (1523-1540), ΜΕ ΤΙΤΛΟ "JUZ SIE ZMIERZCHA".
Ο SZAMOTUL ΗΤΑΝ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΕ ΣΕ ΦΗΜΗ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ) ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ...


Le Sperchius aime des poetes, ΓΡΑΦΕΙ Ο F.-R. de CHATEAUBRIAND ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΑΡΤΥΡΕΣ". ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ, ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΟΥ.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΧΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!


ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 12-15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΕΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ. ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟ "ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!" ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20.30. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ: "Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ",ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 18.30.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΕΔΩ).

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ- ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 10ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΜΙΑΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ.
ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ, ΣΥΝΤΟΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ. Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΕΣΤΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗ ΔΙΗΥΘΥΝΑΝ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ, ΟΙ ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ ΧΟΡΩΔΟΙ, ΜΑΕΣΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ (ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ).

Η φωτογραφία είναι προσφορά του Φωτογραφείου ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ της οδού Υψηλάντου.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ...Ο ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ

ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ- ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ- ΕΝΑ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ!... ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΤΕ!... ΕΙΝΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ. Ή ΜΗΠΩΣ ....

"Ο ΚΟΜΑΤΑΡΧΗΣ" ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ (ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΒΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 21-8-1897. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ...

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ

Πολιτευόμενος κομματάρχης!
Πιάστε τη μύτη σας, βρε παιδιά!
Σ’ ό,τι ζυγώσει θα το βρωμίσει
κι όλα πήρανε μυρουδιά!

Εις το σχολείο πάτησε πόδι;
Κάνουν οι δάσκαλοι σαν τρελλοί.
Δίνουν βραβεία στους αγραμμάτους
και απορρίπτονται οι καλοί!...

Στο δικαστήριο μπήκε μέσα;
Σ’ όλα τα έγγραφα προσοχή!
Κάποιο θα κρύψει, κάποιο θα κλέψει,
για να σκεπάσει μια ενοχή!...

Ζύγωσε Πρόεδρο, Εισαγγελέα,
Ειρηνοδίκη, Ανακριτή;
Αντίο δίκιο συδιπλωμένο
με λίγα λόγια κοντά στ’ αυτί!...

Κηρύχθη πόλεμος;
Ω, νάτος πάλι!Παραλυσία εις το στρατό,
συστάσεις ψεύτικες και εξαιρέσεις,
χατήρια κι άδειες και κρυφτό!...

Και αν μας σφάζουν απ’ άκρη σ’ άκρη
τρέχει να πάρει διορισμούς
και συγκεντρώνει τους συναδέλφους
διά να κλείσει συνδυασμούς.

Πολιτευόμενος κομματάρχης!
Πιάστε τη μύτη σας, βρε παιδιά!
Σ’ ό,τι ζυγώσει θα το βρωμίσει
κι όλα πήρανε μυρουδιά!

Κοιτάτε! …μπήκε στην εκκκλησία!
Πάει το ταμείο της εκκλησιάς!
Και η πεντάρα και η δεκάρα
όπου συνάχθηκε από εσάς!

Στα υπουργεία, στ’ άλλα γραφεία,
-αυτά μυρίζουνε χωρίς να πάει-
μα αν πατήσει κι εκεί το πόδι
κάτι περσότερο τα βρωμάει!...

Συνήθως πίσω του περπατούνε
λίγοι κακούργοι, οι πιο κακοί,
όπου τους πήρε στην κοινωνία
με μία χάρη βασιλική!

Γύρω στον τόπο, στα καφενεία,
του ψέλνουν πάντα το Ωσαννά,
όσοι έκλεψαν, κι όσοι θα κλέψουν
από τα χρήματα τα κοινά.

Οι συγγενείς του και οι κουμπάροι
έχουν το κέντρο στη διδαχή,
γιατί εκείνοι παίρνουνε πρώτοι
ό,τι θ’ αρπάξει, απ’ την αρχή!

Αυτοί συνήθως πρέπει να βρίζουν
κάθε αντίθετον, ως πιστοί,
του ζωοκλέπτη της συμμορίας
να εκθειάζουν την αρετή,

Ότε κι εκείνος καλεί προδότη
όποιον δεν έχει στη συντροφιά,
κι ευρίσκει Κάτωνα κάθε κλέφτη
που τα ‘χει κάμει γυαλιά-καρφιά!...

Και ο αγράμματος αγιογδύτης
φυτρώνει δήθεν ως εκλεκτός,
και κανονίζει τα της Παιδείας,
της Εκκλησίας, το Καθεστώς.

Και όποιος στράβωσε κάθε νόμο,
είτε γραμμένο είτε ηθικό,
φυτρώνει άξαφνα νομοθέτης
να διορθώσει το κακό!

Οι λιποτάκται και οι φυγάδες
σχέδια κάνουν στρατηγικά,
και όσοι κλέφτουν δικογραφίες
σου διευθύνουν δικαστικά!...

Πολιτευόμενος κομματάρχης!
Ποιος δεν τον είδε, ποιος δεν τον βλέπει;
Σταυροκοπήσου με το ‘να χέρι
και με το άλλο πιάσε την τσέπη…

Πολιτευόμενος κομματάρχης!
Κάμετε όλοι σας παραπέρα.
ρίχτε τριγύρω λίγον ασβέστη
να μη μας πιάσει καμιά χολέρα!...

Πολιτευόμενος κομματάρχης!
Πιάστε τη μύτη σας, βρε παιδιά!...
Ή ζουρλαθήκαμε απ’ άκρη σ’ άκρη,
ή τον επήραμε μυρουδιά!

Αυτός είναι ο προαγγελθείς «Κομματάρχης» του κ. Ζαχαροπούλου, παλαιού ποιητού, άλλ’ αγνώστου εκ μετριφροσύνης παραμείναντος, όστις εν τη αφελεία και εκφραστικότητί του, χαρακτήρίζει την πολιτικήν διαφθοράν της εποχής μας και του αξίζει όντως ν’ αποτελέσει τον πρόλογον της νεοελληνικής ιστορίας!
Πολύβιος Δημητρακόπουλος

ΕΜΠΡΟΣ, 21 ΑΥΓ. 1897